Optimaal gebruik grondstoffen

We moeten nu actie ondernemen om onze grondstoffen weer aan te vullen, onze afhankelijkheid van natuurlijke grondstoffen te verminderen en meer geavanceerde en duurzame oplossingen te ontwikkelen en te implementeren om onze planeet niet uit te putten.
Grondstoffenproductie
 
Drie decennia! In slechts drie decennia is meer dan een derde van de natuurlijke grondstoffen op aarde vernietigd... door ons, mensen. De grondstoffen die we nodig hebben om in leven te blijven raken uitgeput. De toename van de bevolking, verstedelijking en economische ontwikkeling heeft geleid tot een enorme onbalans in vraag en aanbod van natuurlijke grondstoffen, zoals water, voedsel, land, aardgas, energie en olie. We gebruiken ze veel sneller dan de aarde of we deze kunnen aanvullen. Dat betekent dat het slechts een kwestie van tijd is tot we de aarde volledig uitgeput hebben.

We leven in een tempo dat niet langer vol te houden is. De druk op onze natuurlijke grondstoffen neemt alleen maar toe, waardoor ze uitsterven. MAHB (de Millenium Alliance for Humanity and the Biosphere) ondersteunt dit en schat dat in 2050 alle olie op zal zijn als we het blijven gebruiken als onze belangrijkste energiebron. Dat betekent dat fabrikage, productie en transport allemaal beïnvloed zullen worden. Ook tekorten aan water, verscheidenheid aan voedsel en verlies aan biodiversiteit zullen allemaal op hun beurt nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en welzijn van de mens.
 
 
Optimaal gebruik grondstoffen

Grondstoffen optimaliseren bij Veolia

Om te slagen in ons doel om het benchmarkbedrijf te worden voor ecologische transformatie, ontwikkelen we voortdurend manieren om afval te hergebruiken en in een nieuwe, duurzame grondstof om te zetten, om de kringloop te sluiten en grondstoffen te behouden voor onszelf, onze klanten en onze planeet.

Binnen Veolia hebben we geïnvesteerd in het creëren, stimuleren en faciliteren van duurzame oplossingen om onze grondstoffen te optimaliseren. Van het maken van brandstof uit organisch afval, het inzetten van koffiedik als biomassa tot het recyclen van papier en plastic - de mogelijkheden zijn aanwezig, en daarmee heeft Veolia wereldwijd talloze gesloten kringlopen gecreëerd om onze eigen activiteiten van brandstof te voorzien en nieuwe duurzame producten en oplossingen voor onze klanten te faciliteren en implementeren om de circulaire economie op het gebied van water, afval en energie op te bouwen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • onze recyclingfabriek voor organisch afval, Recycfood.
  • onze industriële oplossing van Jacobs Douwe Egberts, waar uit koffiedik biogas en biomassa wordt gewonnen.
  • onze plastic recyclingfabriek in Vroomshoop, waar PP van hoge kwaliteit wordt geproduceerd uit plastic afval.
Veolia Nederland gerecycled papier

People, Planet, Profit.

Veolia zet de standaard 
voor een toekomstbestendige,
duurzame leefomgeving
 
We dragen bij aan het welzijn van onze omgeving intern en extern;
We helpen bij te dragen aan vermindering CO2 en andere emissies & afval;
We behalen duurzame winst voor het milieu, de mensheid en onze aandeelhouders.
People Planet Profit

De circulaire economie

Van oudsher is onze samenleving gebaseerd op een lineair systeem, waarin grondstoffen worden geproduceerd, gebruikt en vervolgens worden weggegooid. In de afgelopen decennia hebben de stijgende kosten van grondstoffen, als gevolg van de toenemende vraag en de afname van de beschikbaarheid, en de druk op de productieketens ervoor gezorgd dat bedrijven en consumenten zich meer zijn gaan richten op een circulaire economie.

Bij een circulaire economie worden grondstoffen aan het einde van hun levensduur weer omgezet in nieuwe grondstoffen. Dit kan betekenen dat producten terugbrengen in hun oorspronkelijke vorm of dat we nieuwe grondstoffen creëren, zoals kleding of autointerieurs uit plastic PET-flessen, bouwmateriaal dat gemaakt is uit oude windmolens of wc-papier dat gemaakt is van koffiebekers.

Nu de wereldbevolking elk jaar meer en meer consumeert, is het belangrijk dat een circulaire economie wordt toegepast in een reeks industrieën om onnodig verbruik van nieuwe materialen en het afval dat gepaard gaat met de verwerking van grondstoffen tot producten te voorkomen. Zo heeft Nederland zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn. 

Productie en consumptie moeten in harmonie komen en samenwerken om een duurzamere toekomst te bereiken, grondstoffen te optimaliseren en beter voorbereid te zijn op toekomstige problemen van grondstoffenschaarste.
afvalsorteren

Hoe kan jij helpen grondstoffen te optimaliseren?

We hebben al een reeks van industrieën ondersteund bij het implementeren van oplossingen voor de circulaire economie om grondstoffen te optimaliseren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat we samen hebben bereikt.

Meer weten?

Neem contact op en ontdek hoe we samen de Ecologische Transformatie kunnen bereiken.