Vervuiling stap voor stap aanpakken
Onze natuur en omgeving wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke en verontreinigende stoffen. De lucht, het water en de bodem worden vervuild door menselijke activiteit, die veelal gericht is op gemak en de op korte termijn. Mobiliteit, de productie van warmte en elektriciteit, het verwerken van afval en het bemesten van gewassen spelen allemaal een belangrijke rol in de vervuiling van onze planeet.
In 2018 werd wereldwijd ongeveer 2 miljard ton afval geproduceerd en de verwachting is dat dit tegen 2050 de wereldwijde afvalberg met 70% zal stijgen tot 3,4 miljard ton. Volgens onderzoekers dreef er in 2020 zo’n 3,2 miljoen ton afval in onze oceanen. 96% van de stedelijke bevolking in de EU wordt blootgesteld aan slechte luchtkwaliteit, die verantwoordelijk is voor 238.000 vroegtijdige sterfgevallen in 2020.
De gevolgen van vervuiling kunnen desastreus zijn. Het in gevaar brengen van onze gezondheid, de opwarming van de aarde, de onbalans in essentiële voedingsstoffen en de vernietiging van de biodiversiteit brengen onze planeet en alles wat daarop leeft in gevaar. Door het probleem frontaal aan te pakken, kunnen er echt positieve stappen gemaakt worden in de bescherming van onze leefomgeving.
De verwoestende effecten die vervuiling kan hebben, vereisen onmiddellijke actie. Het aanpakken van vervuiling zal helpen om onze leefomgeving en grondstoffen te beschermen, de gezondheid van mens en dier te beschermen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.
Hoewel de industriële revolutie verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van steeds meer vervuilende stoffen, kan deze niet echt worden gezien als een reden voor verandering. Door de impact te begrijpen die onze emissies en afvalstoffen hebben wanneer ze in onze natuur terechtkomen, kunnen we innoveren en technologieën ontwikkelen die ons in staat stellen onze gewoonten en de manier waarop we goederen produceren, gebruiken en weggooien te veranderen. Toch lost dit alleen het probleem niet op, de cijfers zijn schokkend.
Waar zit de vervuiling?



Water
Chemicaliën zoals medicijnen en pesticiden, maar ook bacteriën, koolwaterstoffen en andere reststoffen zijn allemaal mogelijke vervuilers van ons water. Sectoren zoals de landbouw, de productie van huishoudelijke producten, de farmacie en de industrie zijn allemaal verantwoordelijk voor deze verontreinigende stoffen.
Lucht
Luchtvervuiling wordt beschouwd als een van de grootste problemen voor de volksgezondheid. Het zich ongemerkt en snel kan verspreiden en zo mogelijk een enorm aantal mensen kan bereiken. Fijnstof, koolmonoxide en methaan zijn slechts enkele voorbeelden van verontreinigende stoffen in de lucht die ernstige gevolgen hebben.
Land
De bodem wordt vaak aangetast en vervuild, wat een groot risico vormt voor het milieu en de menselijke gezondheid. In verontreinigde gebieden kunnen zware metalen en organische verbindingen worden aangetroffen, die het grondwater, het oppervlaktewater en het menselijk lichaam aantasten wanneer ze in contact komen met de huid, wanneer ze worden ingeslikt of wanneer deeltjes worden ingeademd.
Hoe kun jij helpen?
Afval en emissies die vrijkomen bij de productie zijn net zo zichtbaar en net zo schadelijk, zo niet schadelijker, dan de emissies die vrijkomen tijdens het verwijderingsproces. In een poging om de uitstoot in onze lucht, de lozing in het water en dumpingen in de bodem te verminderen of te elimineren, is het belangrijk om de levenscyclus van de grondstoffen die we kopen, produceren en gebruiken goed in ogenschouw te nemen en te begrijpen.
Als je deze levenscycli begrijpt, kun je verantwoorde keuzes maken over je productieprocessen, toeleveringsketens, de soorten grondstoffen die je gebruikt of produceert en de manier waarop deze als afval worden verwijderd. Er komen steeds meer hernieuwbare grondstoffen en recyclebare materialen beschikbaar, waardoor we steeds meer kunnen kiezen voor groenere, duurzamere productie- en bevoorradingsmethodes. Het zijn deze positieve keuzes die de verandering teweeg zullen brengen die onze planeet nodig heeft om het land nieuw leven in te blazen, onze lucht te zuiveren en onze oceanen schoon te maken.

Hoe kunnen we jou helpen?
We bieden onze klanten een uitgebreide reeks oplossingen voor het meten en verminderen van hun CO2-uitstoot, het verwerken van afval en het zuiveren van water. Dit omvat energie-efficiëntie en verwarming, de productie van hernieuwbare energie, recycling en terugwinning van materialen, afval en water. Deze oplossingen zijn investeringen in de toekomst en verbeteren de efficiëntie en dus de productiekosten.