Resourcers in the spotlight

Maak kennis met Jaco Wolters, in- en verkoop buitendienst bij Veolia Polymers in Vroomshoop. In dit interview vertelt Jaco meer over wat hij precies doet en wat hij leuk vindt aan zijn werk.
meet the veolia team - Jaco Veolia Polymers Vroomshoop

Jaco Wolters verzorgd de inkoop en de verkoop buitendienst bij Veolia Polymers in Vroomshoop. Hij is getrouwd en heeft 2 dochters van 2 en 4 jaar. Samen wonen zij in Almelo.  Jaco werkt nu ruim 10 jaar bij Veolia Polymers. "Ik ben gestart in de verkoop buitendienst. Dat heb ik 7 jaar gedaan. De afgelopen  3 jaar koop  ik - naast mijn verkoop activiteiten - maalgoed in. Daar maken wij regranulaat van en dit verkoop ik weer aan onze klanten, die daar weer nieuwe producten van maken."

Wat doet Veolia Polymers precies en wat doe jij?

Wij verwerken het kunststofafval, of beter gezegd de bruikbare grondstoffen, die door huishoudens in de PMD zakken worden verzameld. Dit wordt gesorteerd en in balen geperst. Daarna wordt het door onze collega’s bij Aufderhaar Kunststof Recycling B.V. (AKR) verwerkt. Zij wassen en malen het kunststof en dan komt daar maalgoed uit. Dit maalgoed verwerken wij tot een type, kwaliteit en kleur PP-regranulaat, dat voldoet aan de wensen van de klant. Onze klanten maken daar vervolgens mooie producten van, zoals: stofzuigers, drainage kratten, transportboxen, afwasborstels en verfemmers. 

Wat vind je het leukste aan je werk?

De diversiteit en interactie met collega’s. We werken in een leuke, groeiende markt en hebben een prettige omgang met collega’s en klanten. Ik haal er ook voldoening uit, omdat we nieuwe grondstoffen produceren en zo bijdragen aan een circulaire economie. Een win-win situatie dus. Na mijn studie, small business en retail management, ben ik van begin af aan al in de kunststofindustrie aan het werk. Deze studie is gericht op marketing en sales, niet zozeer op kunststof.  Die specifieke kennis heb ik in de praktijk opgedaan. Het is ook een beetje deze streek, dit is wel een kunststof streek. Je groeit er dus ook mee op.

Wat vind je minder leuk? 

Deze tijd is het hard vechten in deze markt. Wat ik jammer vind, is dat bedrijven economische belangen prefereren boven milieubelangen. Economie is belangrijker dan ecologie. Het is vervelend om daar dagelijks mee geconfronteerd te worden. Maar het blijft gewoon mooi werk.

Wat is je grootste ambitie?

Vooral een gelukkig en gezond leven. Niet meer, niet minder. 

Jaco, resourcer Veolia Polymers Vroomshoop

Hoe zie jij klantgerichtheid, wat doe jij om het te vergroten?

Klantgerichtheid zie ik echt puur als samenwerking tussen beide bedrijven. Ik zeg het ook weleens tegen klanten: we moeten allebei genieten van de zon. Wij moeten continu onze producten blijven verbeteren en ontwikkelen, zodat zij makkelijker hun eindproduct kunnen maken. Of misschien wel sneller, waardoor de kostprijs omlaag gaat. We ontwikkelen nieuwe kleuren, zodat zij daardoor meer kunnen verkopen. Dus het is een samenspel met de klant om ervoor te zorgen dat we gezamenlijk groot worden. Het is niet proberen alles voor de hoogste prijs te verkopen, want zij kunnen het dan niet meer aan hun klant verkopen en dan verkoop ik op den duur ook niks meer. 

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?

Ik ben daar heel bewust mee bezig. Ik sorteer natuurlijk mijn afval en kunststofafval. Ik consumeer ook niet veel, als ik iets koop dan doe ik dat voor langere tijd. Alleen kwalitatief hoogwaardige producten. Ik betaal liever iets meer dan dat ik na 3 jaar weer iets nieuws moet kopen.

Wat is een groot misverstand rondom Polymers?

In deze markt worden consumenten op het verkeerde been gezet. Er wordt te snel gezegd dat plastic slecht is. Plastic is absoluut niet slecht. Het is een van de beste uitvindingen ooit. Het is lichtgewicht en voor het produceren van plastic heb je een niet al te hoge temperatuur nodig. Voor het produceren van producten is kunststof qua ecologie een van de beste producten die je kunt gebruiken. Heel veel consumenten denken; het is allemaal plastic en dat zit allemaal in de oceanen, maar plastic kan niet wandelen en kan niet in de oceaan springen. De mens zelf is daar toch verantwoordelijk voor. 
 

Aan wie zou je het stokje willen overdragen, van welke Veolia 'Resourcer' wil je meer weten?

Wij zijn een circulair bedrijf en ik zou wel meer willen weten over de energietransitie kant van Veolia. Om te weten te komen hoe dat werkt en wat dat precies inhoudt, vragen we Robin van Gageldonk. Hij is servicetechnicus bij Veolia Gebouwenbeheer in St. Michielsgestel.

Meer weten over plasticrecycling, of ons regranulaat? Neem dan contact met ons op.

plastic afval wordt gerecycled bij Veolia Polymers Vroomshoop