We weten het water te stoppen, we geven rivieren de ruimte of leiden waterstromen om. En datzelfde water hebben we ook keihard nodig om te overleven. Om te drinken, om onze gewassen te besproeien en om onze industrie te laten draaien. Tegelijk zien we periodes van droogte en overstromingen na hevige regenval. De verandering van ons klimaat treft ook ons water.
Vrijwel alle Nederlanders zijn van mening dat we bij beslissingen over ons waterbeheer de gezondheids- en ecologische risico's in overweging moeten nemen, wanneer dat besluit een afweging (investering, technologiekeuze) vereist. En die zijn minstens even belangrijk als de uiteindelijke prijs die we voor water betalen. We hechten dus veel belang aan de kwaliteit van ons water. En juist die kwaliteit staat sterk onder druk. Zo zeer zelfs, dat er een grote kans is dat Nederland niet voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Dat kan tot gevolg hebben, dat we, net als met stikstof, tot stilstand komen bij de ontwikkeling van Nederland. Woningen kunnen niet meer gebouwd worden, infrastructuur kan niet meer worden aangelegd en bedrijven kunnen niet meer uitbreiden of nieuwe activiteiten starten.
Om te voorkomen dat Nederland op slot gaat, voorziet de Waterwet in talloze maatregelen om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Deze regels gelden voor de onttrekking van water (oppervlakte-, grond- of drinkwater) en voor de zuivering van afvalwater. De wet ziet erop toe dat we ons waterverbruik beperken en we ons afvalwater alleen gezuiverd en schoon kunnen lozen. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de industrie die aan steeds strengere eisen zal moeten voldoen om water voor haar processen te mogen gebruiken, maar ook als ze het lozen.
Natuurlijk is het van belang om te weten welke stoffen in het afvalwater aanwezig zijn. Het industriële afvalwater is van een compleet andere samenstelling dan huishoudelijk afvalwater. Zware metalen, chemicaliën en productieresten beïnvloeden het reinigingsproces van het water. Naast het meten van de waterkwaliteit is het meten van het watergebruik minstens zo belangrijk. Want water dat je niet gebruikt, hoef je niet te onttrekken en ook niet te zuiveren.
Met ‘Smart Monitoring & Industry’ oplossingen brengen we de hele keten in kaart. Met sensoren en verbruikscijfers krijg je een goed beeld van de prestaties van de verschillende apparaten in het systeem. Het gebruik van water is dan niet het enige punt van zorg. Het innemen van water in het productieproces en het zuiveren van water kost ook veel energie. Dit inzicht is bij veel bedrijven nu niet aanwezig. En toch is hier vaak al een besparing te behalen, waar je relatief weinig voor hoeft te doen. Alleen het beter op elkaar afstemmen van de verschillende apparaten, processen en het gebruikmaken van bijvoorbeeld reststoffen in het water maakt dit mogelijk, mits je de juiste expertise in huis hebt. Met een goede rapportage heb je niet alleen al je duurzaamheidsdoelstellingen in één overzicht, je kunt ook aantonen dat je voldoet aan de afgegeven vergunningen en de wet- en regelgeving.
![Monitoring waterzuivering industrie - Veolia Nederland](/sites/g/files/dvc2496/files/styles/media/public/image/2025/02/waterzuivering-industrie-monitoring-Veolia-Nederland.jpg?itok=Q6AptKud)
Waterrecycling
Water wordt op verschillende manieren ingezet binnen een industriële omgeving. Als er stoom wordt gebruikt, dan heeft het retourwater vaak nog een hoge temperatuur. Het is dan zonde om deze warmte verloren te laten gaan. Deze warmte is bijvoorbeeld heel goed in te zetten als voeding voor een (stads)verwarmingsnet. Zo krijgt je retourstroom ineens een aanzienlijke waarde in de warmtevoorziening van woningen of bedrijven. Datzelfde gaat bijvoorbeeld ook op voor het koelwater van datacenters. Ondanks dat het water niet vervuild is, kun je dit niet zomaar lozen in onze rivieren. Het warme water kan de biodiversiteit ernstig verstoren. Je kunt dit water wellicht gebruiken voor de productie van stoom, waardoor je het minder sterk hoeft te verwarmen. Of kun je de warmte middels een warmtepomp terugwinnen en gebruiken voor de verwarming van een gebouw?
Ook voor water dat gebruikt wordt in het productieproces zijn vaak praktische oplossingen te vinden om hier reststoffen uit te winnen. Zo komt er bij de productie van oploskoffie en koffie-extract koffiedik vrij, dat nog veel vocht bevat. Door hier het water aan te onttrekken, kun je uit dit water biogas winnen. Of wat te denken van het afvalwater van de productie van papier. Een productieproces waar heel veel water voor nodig is. Met behulp van bacteriën ontstaat hieruit een polymeerrijke biomassa, waarvan een biologisch afbreekbaar plastic geproduceerd kan worden.
170 jaar ervaring
Bij Veolia kunnen we terugkijken op 170 jaar ervaring in water. Samen met onze zusterbedrijven Sarpi Veolia en Veolia Water Technologies bieden we bedrijven en industrieparken een scala van oplossingen voor het zuiverste water; van het reinigen van grondwater, het bouwen van elk mogelijke waterzuiveringsinstallatie, het terugwinnen van energie en/of grondstoffen tot aan het beheren van de installatie en de waterhuishouding. En dat beheren en onderhouden van waterzuivering is een complex geheel. Om deze installaties veilig draaiend te houden is een strikt onderhoudsregime geen overbodige luxe. Vaak zijn er grote investeringen gemoeid met het toekomstbestendig maken van de installaties en daarbij komt dat om echt te verduurzamen je ver vooruit moet durven kijken. De waterzuivering van vandaag moet nu al kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving van morgen. Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar gespecialiseerde partners. Water is immers geen kernactiviteit van de meeste ondernemingen, waardoor niet alleen de expertise vaak ontbreekt, maar ook de innovatiekracht om nieuwe technieken op hun waarde te beoordelen. Het is ook een grote kostenpost, maar ook van levensbelang voor de onderneming. Zonder deze voorzieningen ligt de productie immers stil!
![Waterzuivering industrie - Veolia Nederland locatie KMC](/sites/g/files/dvc2496/files/styles/media/public/image/2025/02/Veolia-Nederland-Industriele-Waterzuivering.jpg?itok=Y-q36n7Q)
Bij Veolia kunnen we terugkijken op 170 jaar ervaring in water.
![Landschap natuurwater - waterzuivering Veolia](/sites/g/files/dvc2496/files/styles/crop_freeform/public/image/2025/02/Water-veolia-nederland.jpeg?itok=b44WJQR3)
Het spreekt natuurlijk voor zich dat we niet geheel onbevooroordeeld zijn in deze. Toch adviseren we ieder industrieel bedrijf goed na te denken over het watergebruik en de inzet van hun utilities. Door met een specialist in gesprek te gaan is er veel voordeel te behalen:
- Verlaging van de TCO en grip op kosten
- Sturen op duurzaamheidsdoelen
- Levensduurverlenging van de installaties
- Verbetering/behoud van bedrijfszekerheid
- Voldoen aan wet- en regelgeving
- Ontzorging
- Garanties op duurzaamheidsrendementen
- Altijd de benodigde expertise binnen handbereik
Met goed waterbeheer is de industrie voorbereid op een duurzame toekomst en het zuiverste water.
Meer weten?
Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw water zuiver houden.