Oude werkkleding wordt nieuwe grondstof

De inkoopafdeling van Veolia Nederland heeft ervoor gezorgd dat onze oude werkkleding gerecycled wordt tot nieuwe grondstof. Dit gebeurde in samenwerking met GAIA Circulair. Lees er meer over in dit artikel.
Het laden en lossen van gerecyclede kleding - Veolia

Bij Veolia Nederland zetten we ons in voor een duurzamere toekomst. We zijn ook actief bezig met het integreren van duurzaamheid in ons inkoopbeleid. Daarom hebben we besloten om onze oude werkkleding een nieuw leven te geven. Onlangs hebben we nieuwe werkkleding geïntroduceerd. Maar wat gebeurt er met de oude kleding? We gooien het niet weg - we recyclen het tot nieuwe grondstoffen. Dit hebben wij samen met GAIA circulair, een expert in kledingrecycling, gedaan. Zo dragen we actief bij aan de circulaire economie.

In dit artikel vertelt de inkoopafdeling van Veolia Nederland over dit proces. Maar ook wat zij doen voor een duurzame toekomst.

Waarom is gekozen voor nieuwe kleding?
Er is gekozen voor een nieuw kledingpakket met een nieuwe frisse uitstraling. Een aantal opdrachtgevers gaf aan dat wij in de oude bedrijfskleding totaal niet opvielen. Dat is natuurlijk jammer als je juist zichtbaar moet zijn voor de opdrachtgever(s). Medewerkers klaagden over het draagcomfort van het oude pakket: te warm en oncomfortabel.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de oude werkkleding te recyclen?
Wij vinden dat dit heel goed past bij de purpose van Veolia. Op deze manier wordt de oude werkkleding gerecycled tot nieuwe grondstof. Zo dragen we bij aan de circulaire economie.

Hoe zijn jullie bij Gaia gekomen? 
GAIA is een partner van onze kledingleverancier HKV Ochten. Hierdoor konden wij gemakkelijk van hun expertise gebruikmaken.

Veolia Nederland werkkleding

Wie is GAIA en wat doen zij?
Gaia is actief in de Benelux en inmiddels ook in Duitsland. Het uiteindelijke doel is om heel Europa te voorzien van hun diensten binnen nu en 3 jaar. Zij zijn in samenwerking met Elten schoenen een recyclelijn aan het opzetten, waarbij verwacht wordt dat de werkschoen uiteindelijk tot maximaal 60-70% recyclebaar is. De helmen en andere kunststof producten worden op kunststoftype gesorteerd. Die worden dan gegranuleerd met als doel om hier plaatmateriaal van te maken. Werkkleding (m.u.v. kleding die voorzien is van carbon) wordt op kleur en materiaalsoort gesorteerd. Hier wordt nieuwe garens van gemaakt.

GAIA zet ook in op diversiteit en inclusie door de regionale inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een arbeidsbeperking.

 

Gerecycled garen GAIA samenwerking met Veolia Nederland

Het is uiteraard ook de wens om onze oude kleding 100% te recyclen, maar dat is helaas nog niet mogelijk door alle fluorescerende strips. Al maken we daar ook al wel flinke stappen in door de strips apart te verwerken. 
- Floris Berkel, Operationeel Inkoper bij Veolia Nederland -

Hoe werkt het proces van kledingrecycling precies?
Als voldoende producten zijn verzameld, wordt het opgehaald door GAIA. Zodra de producten binnenkomen, worden ze gehygiëniseerd, gesorteerd en beoordeeld aan de hand van de samenstelling en de kwaliteit. GAIA maakt een keuze hoe materialen na demontage worden hergebruikt: als component of als ruwe grondstof.

Van gerecyclede werkkleding worden bijvoorbeeld tassen gemaakt. Omdat op onze werkkleding een logo zichtbaar is, wordt het als vertrouwelijk materiaal behandeld, zodat logo’s niet opnieuw op de markt terechtkomen.
Tenzij dit noodzakelijk is vanwege de gevaren van vervuiling, worden producten niet vernietigd.

Krijgen we een vernietigingscertificaat?
Wij krijgen een vernietigingscertificaat voor het vernietigen van het logo, deze mag namelijk niet opnieuw op de markt komen.

Samenwerking GAIA met Veolia Nederland - recycling werkkleding

Hoe is de afdeling inkoop bezig met het aspect 'duurzaamheid'?
Wij zijn actief bezig met het integreren van een duurzaam inkoopbeleid. Veolia's Multifaceted Performance is hierbij ons kompas. Ons duurzame inkoopbeleid wordt gekenmerkt door de volgende elementen: het reduceren van CO2-uitstoot, het bevorderen van de circulaire economie, het naleven van ethische normen en regelgeving en het stimuleren van diversiteit en inclusie.

Wij zoeken naar manieren om onze CO2-voetafdruk te verlagen, of onze uitstoot te compenseren door actief te kijken naar onze scope 1, 2 en 3 emissies. Het in kaart brengen van onze emissies is een stap om deze verder te reduceren.

Helaas worden veel producten die we inkopen nog niet op een circulaire manier geproduceerd. We zien wel een positieve trend: meer fabrikanten realiseren zich het belang hiervan. Er komen steeds meer initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie.

We doen ons best om hieraan bij te dragen. We vragen onze leveranciers wat hun mogelijkheden zijn op dit gebied. Als hun opties passen bij onze bedrijfsvoering, dan doen we mee. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan het refurbished programma van Rensa.

Ook onze samenwerking met GAIA voor de recycling van onze bedrijfskleding is een van de initiatieven op dit moment. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe we onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.