Maak kennis met Fiona!

Bij Veolia geloven we dat het opbouwen en behouden van een divers personeelsbestand, dat veerkrachtig, innovatief en inclusief is, bijdraagt aan het succes van de onderneming én haar medewerkers.
Interview met Fiona op Internationale Vrouwendag

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag herdenken we de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Zij staakten destijds voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Vanaf 1911 werd dit in veel landen gevierd. En zelfs vandaag de dag is een inclusieve werkplek en gelijke beloning nog niet vanzelfsprekend. Nederland sloot zich in 1912 aan bij de Internationale Vrouwendag, die hier toen in het teken stond van het vrouwenkiesrecht.

Bij Veolia geloven we dat het opbouwen en behouden van een divers personeelsbestand, dat veerkrachtig, innovatief en inclusief is, bijdraagt aan het succes van de onderneming én haar medewerkers.

Het valt ons op dat nog steeds weinig vrouwen en meisjes kiezen voor een carrière in de techniek. En dat is jammer! Niet alleen is werken in de techniek ontzettend leuk, wij zien ook juist daar dat diversiteit en inclusiviteit bijdraagt aan onze successen. Daarom laten we je graag kennismaken met Fiona de Wit. Zij weet als geen ander hoe leuk het is om in de wereld van de techniek te werken.
 

Maak kennis met Fiona de Wit

Wie is Fiona?

Ik ben Fiona, een enthousiaste 36-jarige vrouw uit Hilversum met een positieve mindset! Ik heb een grote liefde voor mensen en de wereld om ons heen. Ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen en avonturen. Het ontdekken van de wereld en het leren van verschillende culturen en perspectieven fascineren me enorm.

Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en mezelf af en toe uit te dagen om buiten mijn comfortzone te treden. Ik geloof sterk in het belang van empathie en het creëren van verbindingen met anderen. Het is geweldig om te zien hoe kleine acties en vriendelijkheid een groot verschil kunnen maken in het leven van mensen. Mijn doel is vooral om te groeien, plezier te hebben en positiviteit te verspreiden in alles wat ik doe.

Verder hou ik ervan om te dansen en luister ik graag muziek. Ik zing dan ook bijna alle nummers vaak onbewust en ongegeneerd mee. En mijn creativiteit kan zich uiten in bijv. tekenen, schrijven, poëzie, koken, dingen ontwerpen of.. problemen oplossen!

Tevens kan je mij regelmatig bezweet vinden in de sportschool, waar ik met mijn oordopjes tijdens het krachttrainen een persoonlijk record probeer neer te zetten..haha! Verder hou ik enorm van spontaniteit en vind ik het leuk om spontaan iets te ondernemen en het allerliefst deel ik mijn vrije tijd graag in met de mensen die ik lief heb. 

Fiona, Energie Analist op de Hubgrade afdeling van Veolia

Dat klinkt heel tof! Maar hoe ben je dan in de techniek beland?


Voordat ik bij Veolia begon, heb ik verschillende functies bekleed in totaal andere branches. Zo heb ik voornamelijk in de hotellerie gewerkt. Waar ik bij het grootste hotel van de Benelux doorgroeide van Front Office medewerker tot Manager On Duty. Echt een hele leuke sector om in te werken, maar ik wilde op een gegeven moment iets nieuws ontdekken. Naast het werken met mensen, wil ik ook dienstbaar zijn aan de maatschappij en zo kwam ik in de GGZ terecht. Hier was ik verantwoordelijk voor de beoordeling van verwijsbrieven, de planning en het aannemen van crisisgesprekken. Ik vond het werk mooi en het gaf me een gevoel van voldoening, maar soms was het best wel heftig.

Ondanks deze variatie in mijn carrière, is mijn liefde voor techniek er altijd geweest. Als tiener haalde ik namelijk al weleens computers uit elkaar, puur uit nieuwsgierigheid naar hoe ze werkten en er van binnen uitzagen. Deze nieuwsgierigheid naar techniek werd thuis gestimuleerd, zowel door mijn oudere broer als mijn moeder. Mijn moeder benadrukte altijd dat je moet doen wat je leuk vindt en niet hoeft vast te houden aan bepaalde patronen, alleen omdat 'men' dat van je verwacht. Deze nieuwsgierigheid naar techniek is er nog steeds. Als iets niet werkt, wil ik graag ontdekken waarom het kapot is gegaan, om het vervolgens zelf te kunnen repareren. Dit is niet alleen leuk voor mij, maar ook goed voor de wereld om ons heen.

Thema’s zoals verduurzaming, recycling en de bescherming van de leefomgeving vind ik heel belangrijk. Het was eigenlijk niet zo zeer dat ik koos voor de techniek, maar ik deel dezelfde visie als Veolia op milieu, mens en maatschappij. En techniek is een middel om onze doelen te kunnen bereiken. Ik was echt verrast over de hoeveelheid techniek die er bij de Hubgrade komt kijken.
 

Hubgrade afdeling bij Veolia Nederland - energiemonitoring

Wat vind je zo leuk aan je werk?


Ik geniet elke dag van mijn leerproces! Bij Veolia krijg ik de ruimte om mezelf te ontwikkelen. We hebben een perfecte balans tussen zelfstandig werken en samenwerken in ons team. Iedereen brengt zijn eigen expertise in, wat ons team sterker maakt. Samen kunnen we uitdagende vraagstukken oplossen. Waar ik dan ook weer mijn creativiteit in kwijt kan.

De ontspannen en informele sfeer binnen het team is echt geweldig. Soms kan het een tikje grof of plat zijn, maar daar hou ik wel van. Ik voel me echt gewaardeerd en mijn collega's begrijpen dat ik nog niet alles weet. Ze waarderen het juist als ik mijn andere vaardigheden inbreng. Daarnaast krijg ik ook de kans om mijn kennis te vergroten door opleidingen te volgen. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld de opleiding Klimaattechniek A doen. Daar kijk ik enorm naar uit!

 

Dat werken in een mannenwereld bevalt je dus wel. Hoe ervaar je die verschillen tussen man en vrouw?


Ja, het is echt heel leuk! Als enige vrouw binnen een mannenteam wil je jezelf natuurlijk ook bewijzen en laten zien dat je het net zo goed of zelfs beter kunt. Het is uitdagend en empowerend, ik ben dan ook trots dat het mij lukt. Als man en vrouw zijn we verschillend, en juist die verschillen maken het zo mooi omdat we elkaar kunnen aanvullen. Dit leidt tot de mooiste ideeën en oplossingen.

Bij onze klanten merk ik ook dat het een mannenwereld is. In het begin vond ik het soms wel lastig, omdat ik nog wat kennis miste en me afvroeg hoe ze zouden reageren. Maar tot mijn verbazing waren ze positief verrast door de andere energie die ik meebracht. Het werkte goed! Waar ik eerst voorzichtig was, voel ik me nu zekerder. Ik voeg echt iets extra's toe aan het team en de dynamiek met klanten.

Bovendien is het positief om te merken dat er steeds meer vrouwen bij Veolia komen. Dit zorgt voor een andere vibe en energie binnen het bedrijf, en je ziet dat iedereen dat waardeert.

"De CEO van Veolia, Estelle Brachlianoff, is een vrouw en dat is echt inspirerend! Het is geweldig om te zien dat het hier, in zo'n technisch bedrijf, heel normaal is. Het beste bewijs dat er niet zoiets bestaat als een mannen- of vrouwenwereld."
Fiona de Wit

Maar er zal je toch ook wel iets tegengevallen zijn?


Soms kunnen mannelijke collega’s behoorlijk direct zijn in hun feedback naar elkaar. Hoewel ze het vaak niet zo bedoelen, kan het toch bot overkomen. Soms zie je één van hen echt best wel balen. Maar wat ik zo leuk vind, is dat ik de andere kant kan laten zien - de empathische kant. Je merkt dan dat de sfeer positief verandert. Dit zet de mannen ook aan het denken.
 

Er werken niet zo veel vrouwen in de techniek. Hoe komt dat en wat kunnen we doen om dat te verbeteren?


De CEO van Veolia, Estelle Brachlianoff, is een vrouw en dat is echt inspirerend! Het is geweldig om te zien dat het hier, in zo'n technisch bedrijf, heel normaal is. Het beste bewijs dat er niet zoiets bestaat als een mannen- of vrouwenwereld. Bovendien, wanneer ik vertel over wat we bij Veolia doen voor Internationale Vrouwendag, zoals de VeoLadies Day waarbij alle vrouwen van Veolia Nederland samenkomen, worden mijn vriendinnen enthousiast over Veolia. Er is hier echt aandacht voor diversiteit en inclusie.

Maar ik denk dat het allemaal al begint bij jonge kinderen, zowel thuis als op school. Zoals mijn moeder altijd zei dat je moet doen waar je gelukkig van wordt, dat zouden ouders en leraren van nu ook meer moeten doen. Waarom zou je je beperken tot een poppenhoek? Het is juist stoer om iets met techniek te doen en te ontdekken hoe dingen werken. Dat geeft vertrouwen om te worden wie je maar wilt zijn.

En laten we als vrouwen ook meer in onszelf geloven. We zijn absoluut een waardevolle aanvulling in technische omgevingen. We brengen meer empathie en organisatorisch vermogen met ons mee, wat de teams alleen maar sterker maakt.

Wat zou je meiden willen aanraden die de techniek in willen?

Leuke vraag! Als je meiden zou willen aanmoedigen om de techniek in te gaan, zou ik zeggen: laat je door niets en niemand tegenhouden! Volg je hart en je gevoel, want dat is waar het allemaal om draait. Als je met passie doet wat je leuk vindt, geeft dat de meeste voldoening. En weet je wat? De techniek is allang niet meer zo'n mannenwereld als iedereen denkt! Meiden zijn net zo succesvol en getalenteerd in deze branche. Dus ga ervoor en laat je talent schitteren!

Wil je ook een carrière starten in de techniek? Bekijk hier onze vacatures.

 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.