Op 25 september 2019 vond het kick-off evenement plaats voor Project City Sports.
Amsterdam neemt deel aan een innovatief project waar wereldwijd reikhalzend naar wordt uitgekeken. Door een waterreservoir onder een kunstgrasveld aan te brengen kan opwarming van stedelijk gebied worden tegengegaan en tegelijkertijd het regenwaterbeheer van de stad worden verbeterd. Om dit voor elkaar te krijgen is het project CitySports opgezet waarin gemeente Amsterdam, KWR, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue, Marineterrein Amsterdam en Topsector Water en Maritiem hun krachten bundelen. Het project richt zich op innovaties waarin stedelijke verkoeling, circulair materiaal- en regenwatergebruik centraal staan. Op 22 augustus ondertekenden wethouder Laurens Ivens en de samenwerkingspartners het samenwerkingsconvenant.
Let op: van te voren aanmelden via: www.projectcitysports.com
Pilotproject 'Project City Sports'
Project City Sports is een pilotproject van het Top Consortia voor Kennis en Innovatie (TKI) programma van de Topsector Water & Maritiem. Het project richt zich op innovaties die draaien om stedelijke koeloplossingen, het circulaire gebruik van (afval)materiaal en regenwater en veilig sporten op kunstgrasvelden. Het wetenschappelijk onderzoek wordt de komende twee jaar uitgevoerd door KWR; Watercycle Research Institute op twee locaties in Amsterdam: Marineterrein Amsterdam en V.V.A. Spartaan bij Laan van Spartaan. Voor dit project werkt KWR samen met de volgende consortiumpartners: de gemeente Amsterdam, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue, Marineterrein Amsterdam en de Topsector Water & Maritiem.
De afgelopen jaren is er veel aandacht in de pers geweest voor kunstgrasvelden. Naast het uitgebreide gebruik van rubberinvulling en het mogelijk negatieve effect op de gezondheid van zowel de sporters als de stad, hebben conventionele kunstgrasvelden nog een ander ongunstig effect: ze worden erg warm op zonnige dagen.
Afgelopen zomer bereikte een kunstgrasveld in Leeuwarden een temperatuur van +/- 60 graden Celsius, terwijl de temperatuur van een aangrenzend natuurgrasveld niet hoger was dan 30 graden Celsius. Hoewel dit een extreem voorbeeld is, absorberen kunstgrasvelden veel meer energie uit zonnestraling dan natuurgrasvelden, die ze vervolgens als warmte afgeven. Dit leidt tot oncomfortabele speelomstandigheden voor sporters en draagt bij aan het stedelijke hitte-eilandeffect; een probleem waarmee steden over de hele wereld in toenemende mate te maken krijgen door de klimaatverandering.
Gecombineerd met de toename van het aantal mensen dat in steden wil wonen, is een nieuw perspectief op de functionaliteit van sportvelden in stedelijke gebieden nodig. De gemeente Amsterdam beheert momenteel meer dan 100 kunstgrasvelden. En met meer periodes van extreme hitte zoals in 2018 en 2019 en een verwachte toename van het aantal korte periodes van hevige regenval is het tijd voor slimmere, innovatieve oplossingen; de reden voor het TKI-project CitySports.
Lees meer over het project op of meld u aan voor het kick-off event op: https://www.projectcitysports.com/project-description