Wat slechts weinigen weten is dat Veolia in Nederland een belangrijke speler is op het gebied van warmtenetten. Het beheer en onderhoud van deze leidingen is een specialisme dat niet zoveel bedrijven beheersen. Voor Ennatuurlijk beheren we bijna 2.500 kilometer aan ondergrondse leidingen voor de stadsverwarming. Dit doen we onder andere in het gebied rond de Amer-Centrale, waar restwarmte van de centrale ruim 55.000 klanten in Geertruidenberg, Tilburg en Breda van warmte voorziet.
En specifiek daar doet zich een bijzonderheid voor. 35 kilometer van deze leidingen bestaat uit een staal-in-staal systeem. En als daar een lek in ontstaat, dan hebben we een uitdaging!
Lekkage!
Wat is staal-in-staal
Staal-in-staal is een systeem dat bestaat uit een stalen watervoerende binnenbuis (mediumbuis) en een stalen buitenbuis (mantelbuis). De ruimte tussen de binnen- en mantelbuis (10 cm) wordt op onderdruk (vacuüm) gehouden en is gevuld met een minerale wol, dit als thermische isolatie van de binnenbuis. Verder heeft het vacuüm nog een functie, namelijk lekdetectie.
Om verder te kunnen testen wordt op verschillende punten gegraven naar de leiding om steeds een stuk van lekkage uit te kunnen sluiten. Uiteindelijk blijft er een netdeel van 180 meter over.
Gelukkig blijkt tijdens het sectioneren dat de parallel leiding dik genoeg is om tot een buitentemperatuur van 12 graden de bewoners gewoon van warmte te voorzien. Maar zodra het kouder wordt, dan moet de hoofdleiding (met daarin de lekkage) weer in gebruik. Omdat de winterperiode aanbreekt tijdens de werkzaamheden, moet er een oplossing gevonden worden. Daarom wordt er een oplossing gevonden, en getoetst door Vinçotte als NoBo (Notified Body), om de hoofdleiding toch te kunnen gebruiken en de benodigde werkzaamheden goed voor te bereiden.
Huzarenstukje
Het projectteam komt met een revolutionair idee, dat nog niet eerder is uitgevoerd. We trekken gewoon de 120 meter binnenbuis uit de binnenbuis. De nieuwe binnenbuis die prefabriceren we dan inclusief isolatie en afstandhouders en trekken we zo de oude buitenbuis in. Waar diverse leveranciers ons dit proces afraden wordt in het Duitse Isobrugg een partner gevonden die dit wel durft. Zij fabriceren de leidingdelen en leveren deze compleet af op locatie.
Gelukkig blijkt de lekkage in het ovale deel van de buis te zitten. Een scheurtje van slechts 10 centimeter blijkt de boosdoener. Met alleen het dichten van de lekkage zijn we er nog niet. Het vacuüm tussen de binnenbuis en buitenbuis moet natuurlijk weer herstelt worden. Door deze lekkage is er bijna 3 kilometer van de buitenbuis bijna volledig met water gevuld geweest. Al het vocht, dat in het wol tussen de beiden buizen is gekomen, wordt er als het ware uitgekookt door middel van vacuüm verdampen en de warmte van de binnenbuis. De verwachting is dat dit zeker nog een jaar gaat duren.
Groot compliment
We zijn bijzonder trots op alle collega’s van Veolia Energie Netwerken en de betrokken partners, die deze storing op een bijzonder creatieve en innovatieve manier hebben opgelost. Ze hebben de overlast voor de bewoners in het gebied en de klanten van Ennatuurlijk tot een minimum weten te beperken. Niemand heeft in de kou hoeven zitten!
Overzicht bouwplaats plaatsen nieuwe warmteleiding